Η δράση αφορά στην ενίσχυση Αυτοαπασχολούμενων Λογιστών – Φοροτεχνικών καθώς και Νομικών Προσώπων παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών ώστε να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες ψηφιακού εκσυγχρονισμού τους λόγω των διευρυμένων και διαρκών, πλέον, αναγκών χρήσης ψηφιακών εφαρμογών για την παροχή των υπηρεσιών τους.

10 Αύγουστος 2018

Νέες πρακτικές στην αξιολόγηση επένδυσης

Επενδύσεις

Οι διεθνείς ανταγωνιστικές πιέσεις στον τομέα των Εξαγορών και Συγχωνεύσεων ενθαρρύνουν τους κορυφαίους οίκους ιδιωτικών κεφαλαίων να επανεξετάσουν τις διαδικασίες αξιολόγησης των εξαγορών.

Με βάση αυτή την ανάλυση, οι οίκοι εστιάζονται όλο και περισσότερο στη βελτίωση της λειτουργίας των επιχειρήσεων όπου επενδύουν.

Είναι γεγονός ότι το τοπίο για τα ιδιωτικά κεφάλαια έχει αλλάξει δραματικά την τελευταία δεκαετία. Το 2016, οι ευρωπαϊκές αξίες εξαγορών από PE έφθασαν το δεύτερο υψηλότερο σημείο τους από το 2007, φθάνοντας τα 342 δισ. Ευρώ. Τα ευρωπαϊκά πολλαπλάσια P/EBITDA έκλεισαν το 2016 στα υψηλότερα επίπεδα (8,4 φορές) από το 2007.

Η ανάγκη να διατηρηθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά αναγκάζει τους οίκους να επαναξιολογήσουν τις ενέργειές τους για τη δημιουργία αξίας.

Έλεγχος των προοπτικών

Οι πρόσφατες συζητήσεις στελεχών της KPMG με τους οίκους αυτούς αποκαλύπτουν ότι η μελέτη δέουσας επιμέλειας των ιστορικών αποτελεσμάτων μιας επιχείρησης-στόχου δεν είναι πλέον αρκετή. Οι οίκοι PE επιζητούν την αξιολόγηση των μελλοντικών προοπτικών και θέτοντας μια τιμή εξόδου-στόχου, χρησιμοποιούν τη διαδικασία επιμέλειας ως πλατφόρμα προγραμματισμού για τη δημιουργία αξίας. Ακόμη και από το στάδιο της αρχικής αξιολόγησης, πολλοί οίκοι εκτιμούν πιθανές προσδοκίες και επεξεργάζονται τρόπους να δημιουργήσουν αξία.

Χρήση «ανατρεπτικής» τεχνολογίας

Η προοπτική του μέλλοντος καθίσταται πιο αποτελεσματική χρησιμοποιώντας τις «ανατρεπτικές» τεχνολογίες του σήμερα. Η αξιοποίηση των Big Data («Μεγάλα Δεδομένα»), σε συνδυασμό με εξειδικευμένη λειτουργική και τομεακή τεχνογνωσία είναι ικανή να προβλέψει ποιες επενδύσεις θα αυξήσουν ή θα μειώσουν την αξία τους.

Οι τομείς στους οποίους η τεχνολογία αλλάζει τη φύση της ανάλυσης περιλαμβάνουν:

-Ταχείες εκτιμήσεις των παραμέτρων που επηρεάζουν την αξία, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ημέρες και όχι σε εβδομάδες ή και μήνες όπως ήταν τα παραδοσιακά χρονοδιαγράμματα

-Εξειδικευμένη συγκριτική αξιολόγηση χρηματοοικονομικών και επιχειρησιακών δεικτών έναντι άλλων εταιρειών του κλάδου

-Αξιολόγηση της κερδοφορίας σε επίπεδο προϊόντων ή πελατών

Αξιολόγηση της Διεύθυνσης

Με αυτή την προσέγγιση, δεν αναλύονται μόνο οι αριθμοί της επιχείρησης-στόχου επιχείρησης αλλά, πλέον, και οι άνθρωποι. Σε πολλές περιπτώσεις η δέουσα επιμέλεια αφορά και στις διευθυντικές ομάδες. Παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση να μην θεωρείται δεδομένο ότι η υφιστάμενη διοίκηση αποτελεί την ικανότερη ομάδα για να πάρει την επιχείρηση μπροστά και ότι το ικανό ταλέντο μπορεί να βρίσκεται βαθύτερα στην επιχείρηση. Όλο και περισσότερο, οι οίκοι PE θέλουν να στελεχώσουν την καλύτερη δυνατή ομάδα διεύθυνσης, μερικές φορές προσλαμβάνοντας καινούριους διευθυντές από την αγορά ή αναβαθμίζοντας τα νέα ταλέντα που ήδη υπάρχουν στην επιχείρηση, για να αυξήσουν την αξία της επένδυσής τους.

Η εμφάνιση του σχεδίου «1.000 ημερών»

Η υλοποίηση των δραστηριοτήτων μετά την ολοκλήρωση, βρίσκεται επίσης σε ριζικό μετασχηματισμό. Το παραδοσιακό σχέδιο των «100 ημερών» φαίνεται να αντικαθίσταται από σχέδιο 1.000 ημερών. Το σχέδιο αυτό επικεντρώνεται στην μακροπρόθεσμη θεμελίωση της αξίας από την επένδυση μέχρι την έξοδο των ΡΕ από την επένδυση, και εφαρμόζεται από την πρώτη μέρα.

Γιατί η αλλαγή;

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει η αντίληψη ότι το 60% των αναμενόμενων συνεργειών υλοποιούνται στο πρώτο έτος όταν υπάρχει ένα σχέδιο 100 ημερών, η ανάλυση ενός δείγματος πρόσφατων συναλλαγών από την KPMG υποδηλώνει ότι μόνο όταν υπάρχει περίοδος προγραμματισμού 1.000 ημερών μπορεί να επιτευχθεί η υπολογισθείσα αύξηση της αξίας σε ποσοστό κοντά στο 100%.

Η γρήγορη μείωση του κόστους μπορεί να θεωρείται ως «γρήγορη νίκη», αλλά δεν αποτελεί πλέον το βασικό μέρος της αύξησης της επενδυτικής αξίας. Σήμερα, το σημαντικότερο μέτρο αξιολόγησης αποτελούν οι μακροπρόθεσμες βιώσιμες βελτιώσεις, όπως π.χ. η ανάπτυξη των πελατών, των προϊόντων και των καναλιών, η ενίσχυση των ταμειακών ροών και οι βιώσιμες αναδιαρθρώσεις της βάσης κόστους, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του χρονοδιαγράμματος 1.000 ημερών.

Συνοψίζοντας, η τάση η οποία φαίνεται να έχει ξεκινήσει από τους επενδυτές ιδιωτικών κεφαλαίων σε σχέση με την αξιολόγηση μιας εξαγοράς, αναμένεται να καταστεί η βέλτιστη πρακτική. Μια αξιολόγηση που θα εστιάζεται περισσότερο σε προοπτικές και μοχλούς αύξησης της αξίας, παρά στο ιστορικό της επιχείρησης-στόχου.

Πώς μπορεί η GSK Consultants να βοηθήσει;

Η εταιρεία μας διαθέτει έμπειρο προσωπικό για την υποστήριξη χρηματοδότησης/ επενδυτικών πλάνων των ελληνικών επιχειρήσεων. Κατανοούμε ότι λόγω των οικονομικών συνθηκών, οι εταιρείες έχουν ανάγκη από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Σε λίγους μήνες θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανεβάσουμε στο διαδίκτυο μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα χρηματοδοτήσεων όπου Ελληνικές εταιρείες θα μπορούν να βρουν εύκολα επενδυτές από το εξωτερικό. 

Καλέστε μας τώρα για μια συνάντηση ή προεγγραφή στη πλατφόρμα μας. 

 

Πηγή: https://impossible.works/opinion-works/eksagores-kpmg, Χριστόφορος Αναγιωτός, KPMG 2017